Ungdomsverksamhet

A

Brunte ingår i HUS (Hästnäringens Ungdomssatsning) och genom den satsningen har flera projekt med fokus på ungdomar genomförts de senaste åren. Bland annat har Brunte två ungdomsrepresentanter, just nu (2018) Alice Gustafsson och Elin Ingvarsson.

Några projekt som har gjort avtryck under åren är: Framtidspanarna 2012 där ungdomsrepresentanter har varit Johanna Fagerström och Irene Gidmark. Ett annat lyckat projekt där Brunte varit med och gjort avtryck, är Upplev Häst. Under 2013 möjliggjorde projektet att över 6 000 barn och unga fick komma i kontakt med hästar. Under 2016-2017 har projektet ”Övningskörning med häst för unga” pågått där vi riktat oss till rid-/travskolor. Annelie Svensson har varit projektledare. Kontaktperson i HUS har varierat sedan starten: 2014 var det Anni Jarhult från Svenska Russavelsföreningen, 2016 Annelie Svensson från Sveriges hästkörare, 2017 Alice Gustafsson, 2018 Johanna Fagerström.

Hästnäringens Unga Ledare är utvecklingsprogrammet som ger unga kunskap och verktyg för att skapa förutsättningar mot en framtid i hästnäringens ledande organisationer. Läs mer

Vi vet att ungdomar som arbetar aktivt i föreningar lyckas bättre i yrkeslivet tack vare de erfarenheter som man får genom sitt engagemang i en förening. De ingående föreningarna har olika erfarenheter av ungdomsarbete.

JUF bildades som ett ungdomsförbund. Störst var man i början av 1940 talet då man hade 40 000 medlemmar. I takt med jordbrukets rationalisering har medlemstalet minskat och är nu ca 3 000.

Även russavelsföreningen har haft mycket ungdomar i föreningen, mycket tack vare ponnytravet. Ponnytravet drivs av Svensk Travsport där man har en väl etablerad ungdomsverksamhet både centralt och på banorna. Merparten av landets travbanor har exempelvis travskolor.

Både Nordsvenska hästen och Ardennerföreningen har på senare år bildat ungdomssektioner för att ta var på ungdomarnas intresse och ge dem möjlighet att driva frågor.

 

 

 

Comments are closed